Aikido ervaring op de zomerschool in Stroe 2011,

 

Op woensdag 6 juli 2011 zijn er drie leden van Sakura nijmegen op weg naar de zomerschool in Stroe, de dertigste editie.
Gewapend met een tentje, aikidopakken, de wapens en een gezonde en positieve dosis instelling gaan zij een onvergetelijke aantal intensieve dagen beleven.


Om 15.00 zijn er zo’n kleine dertig aikidoka’s op de mat en groeten Claude Pellerin aan na een welkomswoord van Henk Kat.
Er wordt ontspannen maar geconcentreerd getraind, geoefend, geluisterd, gevallen en weer opgestaan.
Claude Pellerin heeft ieder zijn volledige aandacht en met de voor hem kenmerkende humor en strenge maar rechtvaardige persoonlijke boodschappen stappen we om iets over zessen moe maar voldaan van de mat.

Er is na de training nog een uur om ontspannen met een groep aikidoka’s elkaar te gaan masseren en zo de avond weer fris en vol energie in te gaan.

Tristan en ikzelf lopen naar mijn tentje en spreken wat af voor de volgende ochtend en tussen neus en lippen door merkt Tristan op dat eerst 15 kilometer fietsen om dan nog te gaan trainen wel erg enthousiast is om dit iedere dag te gaan doen.(en hij heeft het tot de laatste dag volgehouden, chapeau Tristan).

Tristan fietst weer naar zijn camping toe en ik ga wat eten bij vrienden in Bennekom, na weer op de camping aangekomen te zijn is er een jongedame haar Huisachtige tent aan het voltooien met de laatste scheerlijn en ik herken onze Tineke om half elf in de avond.
We praten even bij en gaan heerlijk (apart!!) onder de wol.

De volgende ochtend maakt Tineke verse koffie, we eten wat brood en verwelkomen Tristan op zijn racefiets.

Van 07.00 tot 08.00 is er onder de bezielende leiding van Leonard van Kuijk een warming up en wat oefeningen met de boken en het aantal opdravende deelnemers is zeer goed te noemen.
Hierna zijn we allemaal goed wakker en opgewarmd om weer te gaan trainen vanaf 09.30.

De groep enthousiastelingen is weer iets groter geworden en er wordt weer geestdriftig getraind met zijn allen.
Om 12.00 gaan wij met zijn drieën bij de prachtige tent van Tineke wat eten en bijpraten over wat we allemaal weer ervaren hebben op de mat en komen tot de conclusie dat het trainen op deze manier erg verslavend en ontspannen is.

Tristan en ik zijn in Voorthuizen een dorp wat zo’n 6 kilometer verderop ligt wat inkopen gaan doen en daarna is het al tijd om alvast pakken te gaan wassen op de camping.

Om 16.00 begint de laatste training van de dag en je merkt dat je gewoon weer net zo fris en enthousiast aan de start verschijnt als op de eerste dag.
Na afloop is er weer een uur ingeruimd om voort te borduren op de afsluitende massage van gisteren en ook nu weer wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt.


 

Op vrijdagochtend heeft Tineke weer de verse koffie klaar en eten wij gedrieën weer bij de mooiste tent van de camping.
Na de warming up van Leonard van 07.00 tot 08.00 mogen wij de kersverse getrouwde leraar Ferry in ons midden begroeten en vandaag staan er al vier leden van onze mooie club op de mat in Stroe.

Wederom is het een mooie en leerzame training en mede dankzij het mooie trainingsweer en een weer iets vollere mat gaat een ieder weer met een grote glimlach richting de douches.
Ferry drinkt graag een door ons beloofde superlekkerecampingkoffie (nieuw scrabbelwoord??) mee en gaat daarna weer richting huis.
Iedereen is daarna druk bezig met ofwel een wasje draaien wat luieren in de tent of  wat bijkletsen bij deze of gene tent.

Om 16.00 gaan we weer gemotiveerd de mat op en weer iets na zessen stappen we er weer voldaan van af.
Ook nu kunnen we weer een uurtje samen masseren en zo de dag afsluiten.

Tristan en ik gaan voor een sate menu in het campingrestaurant met een welverdiend biertje en onze Tinus gaat weer kokkerellen in haar 4 sterren keukentje.

Ik neem mezelf iedere avond voor om na zo’n mooie trainingsdag vroeg onder de wol te gaan maar de reden dat dit niet lukt is dat je altijd iemand aardigs tegenkomt die vraagt of je even wat komt drinken en dan vliegt de tijd weer en lig je er pas weer rond twaalven in. Over karakter bouwen gesproken!!

Zaterdagochtend is er geen warming up, dus kunnen Tineke Tristan en ik onze superlekkerecampingkoffie gezamenlijk rond de klok van 08.00 drinken en er een lekker broodje bij eten.
Vandaag begroeten wij ook onze leraar Marcel, gekomen met zijn vrouw en kinderen en ook Kathleen is van de partij, zodat Sakura goed vertegenwoordigd is op de mat.

Vandaag  is ook de sterfdag van Tamura Shihan, deze aikido grootmeester heeft voor velen heel veel betekent en doet dat nu nog steeds.
Claude Pellerin staat hier samen met ons bij stil en het is zeer indrukwekkend op de wijze waarop hij dit doet, hij besluit dit mooie eerbiedige moment met de woorden dat hij nu bij ons is en op ons toeziet op deze gedenkwaardige dag.

Op de JBN site staan er een aantal hele mooie persoonlijke teksten van mensen die met Tamura getraind hebben, deze zijn zeker de moeite waard om te lezen.

 

 Na de ochtend training gaat Marcel weer richting Oeffelt en ook Kathleen verlaat ons weer nadat ze eerst even bijgebebt heeft met Tineke.

De middagtraining start weer met een iets vollere mat en ook deze is weer helemaal goed en rond de klok van zes uur verlaten wij weer ietsjes wijzer de mat en gaan richting de douche.

 

Op deze zaterdagavond is er een feestavond en een afscheid van Tessa Huiskamp, met muziek goede gesprekken veel lol en een beetje bier(ahum).

Rond zeven uur werd het buffet geopend en startte de avond wat tam, maar na wat gegeten en gedronken te hebben werd de sfeer wat losser en na de mooie onderscheiding van Tessa Huiskamp, zij is onderscheiden als Bondsridder van de judo bond en de verschillende speeches en felicitaties mochten we de dansvloer op. Van sommige mensen dacht je dat ze houterig waren maar zij konden dit eenmaal op de dansvloer niet meer verbergen.
Rond de klok van twaalven(of een in de ochtend!!) lagen de meesten al horizontaal en ook ik kroop toen voldaan onder de wol.

Zondagochtend 10 juli begonnen wij de laatste training om 09.00.
Ook nu weer begroeten wij een lid van Sakura nijmegen en Harm Koenders deelde de mat met ons.
Het was een mooie en gevarieerde training en voor Tristan en mij extra leuk omdat onze vrouwen en kinderen ook kwamen kijken naar de verrichtingen van hun papa’s.

Om half twaalf kwam daar het onvermijdelijke einde van een mooie inspirerende positieve en leerzame 5 dagen trainen en het ervaren van het aikido gevoel in Stroe.

Claude Pellerin gaf ons allen nog mee in zijn slotwoord dat aikido echt en vooral zijn waarde buiten de mat etaleert, het uit liefde beoefenen van een krijgskunst en hiermee als een witte zwerm positieve mensen, onze medemensen aansteken zodat je het aikidogevoel gaat verspreiden in je directe omgeving en ver daarbuiten.

Persoonlijk waren deze 5 dagen zeer bijzonder omdat ik 2 mensen van onze vereniging beter heb leren kennen en de vreugde en verslaving van aikido heb mogen beleven met allemaal bijzondere mensen.
Dank hiervoor en mede hierdoor besef ik ook het geluk wat ik (en ik denk wij allemaal van Sakura) heb om door Marcel en Ferry getraind te worden en van hun kennis en kunde gebruik te mogen maken.
Bij deze, Marcel en Ferry bedankt voor jullie positieve en integere manier van lesgeven en als menszijn.

Warme groet,
Leon Cobussen